6. Sjeleføde – mat for kropp og sjel
I dagens Norge kan vi lett spise oss sunne og glade, men like gjerne syke og deprimerte. Noen tar praktisk talt livet av seg med kniv og gaffel. Men forskning viser at et godt kosthold gir gladere barn! I dette kapittelet skal jeg derfor si noe om hvor viktig det er at du som voksen beholder makten over menyen, og hvordan du kan gjøre det i praksis. Først vil jeg sette søkelyset på selve måltidet og dets psykologiske betydning, deretter på mat i et større perspektiv som bl.a. handler om matvarer som kan true livslykken. For eksempel ved å skape avhengighet, sykdom og allergier. Til slutt skal jeg formidle noen hovedprinsipper du kan navigere etter for å gi barna sjeleføde.
Belgiske myndigheter har laget denne omvendte matpyramiden, hvor planteføde for første gang er på topp. Den er selvforklarende, for deg som ikke snakker belgisk, og laget med god grunn. Belgiere er sterkt plaget av alle de sykdommene som følger av å hive innpå for mye alkohol, søppelmat og rødt kjøtt:
Under noen artikler om moderne oppbevaring av mat og og matproduksjon som kan skape fysiske og psykiske problemer:
Om økningen i intoleranse og allergier: Kommer
Bruk glass, porselen og metall til servering og oppbevaring av mat
Blue Zones
i boken har jeg mange henvisninger til Blue Zones, forskning på de folkegruppene som lever lengst og har gode liv. Her er link til den offisielle nettsiden: Blue Zones