Foto: Anne Nielsen
2. Stabbesteiner langs livets landevei – om behovet for et moralsk og etisk kompass
Dette kapitlet handler om dannelsen av et moralsk kompass. Noen vil kanskje finne dette merkelig i en bok om hvordan man oppdrar lykkelige barn. Mange assosierer moral med kjedelige, livsfornektende regler, innført av folk som hater livet generelt, og barns livlighet spesielt. Vi vet at en åpen innstilling til andre mennesker og livet selv, er en forutsetning for barns normale utvikling. Denne mottageligheten er også en inngangsport til lykke. Utfordringen, er at den samme åpenheten gjør oss sårbare mot traumatiserende sjokk, overgrep, misbruk og ondskap. Moralens jobb er derfor å temme våre indre jungeldyr. Dette kapitlet omhandler hvordan kan man gjøre dette på en ok måte. Og hvorfor det har blitt så vanskelig å akseptere at det er nødvendig.
TED -foredrag hvor Jonathan Haidt formidler forskning om et moralsk grunnlag vi deler uavhengig av verdisyn og politisk orientering. Vår felles moralske grunnvoll:
Her er noen linker til gode artikler om moralske spørsmål.
Om deling av nakenbilder:
Disse rådene om fildeling av nakenbilder bør formidles av alle foreldre og lærere til de unge. Det er et godt eksempel på en moralsk «stabbestein» som ikke kan flyttes uten store negative konsekvenser for alle parter. Her fra Aftenposten 03.09.18.
I sosiale medier er alt et tastetrykk unna. Også fengselsstraff |Jens Johan Hjort
«På vegne av landets advokater har jeg lyst til å komme med en oppfordring til all ungdom: Følg fem enkle råd, så slipper vi å ses i retten.
Vi opplever stadig flere saker med unge mennesker som har delt intime bilder eller filmer av en venn eller klassekamerat på sosiale medier. Delingen kom gjerne som et sjokk på offeret. Dommen kommer gjerne som et sjokk på gjerningspersonen.
Sakene om billed-deling oppleves ofte som et sjokk på gjerningspersonen. Eller rettere sagt; som flere sjokk. De får sjokk når de forstår at den 17 år gamle personen på bildet eller i filmen, vurderes som et barn etter straffeloven. De får sjokk når de forstår at de kanskje må i fengsel. De får sjokk når de forstår at dommen kan utelukke en rekke land og yrker for dem for all fremtid; at de aldri kan reise til USA, aldri kan jobbe med barn, aldri kan jobbe i helsesektoren. Og de får sjokk når de forstår hvor stor sorg, skam og smerte de har påført offeret…»
På vegne av landets advokater har jeg lyst til å komme med en oppfordring til all ungdom: Følg fem enkle råd, så slipper vi å ses i retten:
1. Spør alltid før du deler. Dersom det oppstår konflikt om en film eller et bilde som er delt på sosiale medier, er den du som har delt bildet, som må bevise at samtykke er gitt. Og som må bevise at du ikke har spredt bildet eller filmen utover hva samtykket ble gitt for.
2. Ikke del andres bilder videre. Alle som deler en film eller et bilde uten samtykke, kan dømmes. Alle som deler, har et selvstendig ansvar.
3. Ikke drikk og del. Dømmekraften svekkes når vi drikker alkohol. Det som virker morsomt etter noen glass vin, er kanskje ikke like morsomt dagen derpå – men da er det gjerne for sent å stanse spredningen.
4. Tenk to ganger før du deler. En deling kan føles veldig udramatisk, men allikevel gjøre stor skade for personen som blir delt. Er du sikker på at du kan stå inne for det? Tror du personen på bildet, eller en dommer, ser det på samme måte?
5. Hvis du innehar eller deler seksualiserte filmer eller bilder, vær helt sikker på at det ikke gjelder noen under 18 år. Slikt innhold regnes som barnepornografi etter norsk lov. Så vel oppbevaring på mobil eller PC, som spredning i sosiale medier, slås ned på som alvorlige seksualforbrytelser mot barn – og kan straffes med fengsel i inntil 3 år. Samtykke fra den det gjelder, eller uvitenhet om vedkommendes alder, fritar nødvendigvis ikke.
Resten av artikkelen kan leses her https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/kajqQA/I-sosiale-medier-er-alt-et-tastetrykk-unna-Ogsa-fengselsstraff–Jens-Johan-Hjort